Thursday, September 23, 2010

Review Album: Mahabbah



-->
Salam Sejahtera
Kali ini, aku nak cuba sesuatu yang baru. iaitu membuat review album (ulasan). Meskipun aku bukanlah berlatar belakangkan muzik, aku akan cuba sebaik mungkin.
Album pilihan? Album Mahabbah, iaitu album terbaru daripada kumpulan Rabbani. Album ni dah lama berada di pasaran, dalam hujung tahun lepas. Tagline album ini: "kasihilah, kamu akan dikasihi".
Album ini adalah album pertama Rabbani setelah pemergian Allahyarham Ustaz Asri Rabbani, yang mana dalam album ini, saudara Zulkiflee Azman telah diamanahkan untuk menggalas tugas sebagai vokal utama.
Antara setiap lagu juga diselitkan kata-kata hikmah. Ada 8 lagu semuanya dalam album ini seperti berikut:
1) Mahabbah
2) Kejora Sinar Zaman
3) Syahadah
4) Nurul Iman
5) Bicara Hijrah
6) Ya Man Satufariq
7) Tanpa Agama
8) Inikah Petanda (Allahyarham Ustaz Asri feat. Mawi)

Secara umumnya album kali ini menampilkan lagu-lagu yang hampir seirama dengan lagu-lagu Rabbani di awal kemunculan mereka (era sebelum lagu Intifada dan Pergi Tak Kembali) tetapi dengan sentuhan muzik yang lebih moden. Berikutnya, ulasan terperinci mengikut lagu.
Mahabbah – single yang menjadi tajuk album ini membawakan mesej cinta yang sebenarnya kepada Allah. Irama yang bagus dan vokal lagu ini disampaikan dengan baik. Lagu ini kalau dihayati tidak akan mengambil masa yang lama untuk ditangkap. (9/10)
Kejora Sinar Zaman merupakan lagu yang didedikasikan khas kepada Allahyarham Ustaz Asri. Lagu ini paling emosi dan juga paling sentimental dalam album ini. Kisahnya? Mengenai perpisahan antara sahabat selepas seorang pergi menyahut panggilan daripada Allah..Al-Fatihah.. (8.5/10)
Lagu Syahadah merupakan versi penuh lagu untuk rancangan dokumentari Syahadah, yang disiarkan di RTM1. Susunan muzik untuk lagu ini seperti irama padang pasir tetapi lebih upbeat. Lirik lagu ini berkisar tentang penyaksian kepada kalimah syahadah yang membawa seseorang itu mengakui keislamannya. Dalam lagu ini kita juga diingatkan Islam melangkaui sempadan negara dan bangsa. (7/10)
Lagu Nurul Iman diinspirasikan daripada kisah Nabi Yusuf. Lagu ini juga menjadi lagu tema untuk siri drama Nurul Iman yang disiarkan di RTM2. Susunan muzik lagu ini juga agak upbeat, menjadikannya sedap didengar. Lagu ni mungkin akan digemari oleh pelajar2 IPT. Cuba dengarkan. Nurul iman.. nurul iman.. (8/10)
Lagu berikutnya Bicara Hijrah membawa mesej supaya kita mengambil iktibar daripada hijrah Rasulullah SAW dan menyeru kita supaya berhijrah daripada keadaan sedia ada kepada keadaan lebih baik. Meskipun bermula agak perlahan, lagu ini semakin rancak apabila hampir ke bahagian korus. Vokal dan muzik yang baik. (7.5/10)
Ya Man Satufariq – satu-satunya lagu berbahasa Arab dalam album ini. Lagu ni lebih kepada rentak tradisional. (6/10)
Tanpa Agama pula lagu asal yang dinyanyikan The Zikr dan kemudian oleh kumpulan Hijjaz (Album Rindu, 1999). Kali ini, lagu Tanpa Agama ni dirakamkan semula dengan susunan muzik yang lebih segar. Lagu ni juga agak emosi sedikit, tetapi kurang berbanding lagu Kejora Sinar Zaman. Secara ringkasnya, lagu ini menekankan kepentingan pegangan agama dalam hidup kita. (7.5/10)
Untuk pengetahuan semua, Inikah Petanda adalah lagu pertama yang menampilkan Allaryarham Ustaz Asri dengan duet bersama Mawi. Lagu ni dah dirakam agak lama dulu tetapi tidak sempat ditampilkan sebagai single kerana sebab2 tertentu. Alih-alih lagu Saksi, dalam album kompilasi 1418-1428 H (duet bersama Rabbani & Mawi) yang menjengah pasaran terlebih dahulu. Masih lagi dengan irama world music, kisah lagu ini adalah berkenaan dengan suasana manusia di akhir zaman yang sanggup berbuat apa sahaja untuk mencapai apa yang dihajatkan. (7/10)
Purata skor: 7.6/10

No comments: