Wednesday, March 30, 2011

Minggu-Minggu Terakhir Seorang Pelajar Dietetik

Salam Sejahtera.

Lebih kurang macam ni la jadual aku ni dalam masa lebih kurang 4 minggu ni. Minggu-minggu terakhir sebagai seorang pelajar Dietetik di USM Kampus Kesihatan Kubang Kerian.

27/03 (Ahad)
Majlis Pelancaran Hari Kerjaya Dietetik, Buku Makanan Kelantan & Laman Web Dietetik
Bilik Persidangan PPSK

27/03 (Ahad)
Continuous Dietetic Education (CDE)
Dr Barakatun Nisak (UPM)
DKB

28/03 (Isnin)
Case Presentation Special Unit (GTD 404)
BT 6

03/04 (Ahad)

Nutrition & Dietetics Seminar (GTD 405) - Individu
Bilik Persidangan PPSK
Tajuk: Food and Herbal Supplements in Pre-Surgical and Critically Ill Patients and its Effects on Their Outcome
Presenter No. 23

05/04 (Selasa)

Report Seminar Individu (GTD 405)

07/04 (Khamis)

Nurition & Dietetics Seminar - Kumpulan
Bilik Persidangan PPSK

10/04 (Ahad)
Report Seminar Kumpulan (GTD 405)

12/04 (Selasa)
VIVA
Bilik Mesyuarat PPSK
*Hari terbesar seorang pelajar dietetik (kot).

13/04 (Rabu)
Peperiksaan Unit Khas
Wad 2 Delima HUSM

*Peperiksaan Sem 2 2010/2011 masih bertaraf draf lagi setakat ni.
19/04 (Selasa) Peperiksaan Akhir
GTD 405/4 Seminar Pemakanan dan Dietetik
9.00-12.00

20/04 (Rabu)

GTD 403/4 Latihan Dietetik Dalam Wad II
2.15-5.15

21/04 (Khamis)

GTD 404/4 Latihan Dietetik Unit Khas II
9.00-12.00
*Semua di Dewan Utama

51 comments:

jklover501 said...

gambatte!! tp bila date nak punggah brg2?? xsabar nk celebrate..

Din_diet said...

arigatou! celebrate? haha

una~ said...

Huhu. X aci abeh dlu... :(

Din_diet said...

hehe.nak buat camna :)

Anonymous said...

salam.. sya stdnt asasi.. nk kne pilih kos utk upu nnti.. soo.. nk tnye pasal kos nie.. bleh cite skit x prospek kerjaya n pluang pkerjaan as dietitian nie?? thnx in advance..

Din_diet said...

anonymous:

salam..sebelum tu maaf ye lambat balas.dah isi borang ke?

beza dietetik dgn pemakanan - dietetik lebih kepada pemakanan pesakit di hospital & orang yang berpenyakit. Biasanya kita nak kawal pemakanan dioorang supaya penyakit diorang tak jadi bertambah teruk..kalau pemakanan biasanya berkaitan dengan populasi umum.

prospek kerjaya - biasanya berkaitan dengan bidang makanan & diet. hospital, katering, food service dan lain-lain..kalau dah expert, boleh jadi konsultan pemakanan & diet.

kalau swasta, kerja di syarikat-syarikat pengeluar makanan & supplemen (lebih kpd marketing & promotion, tapi ada juga sebagai konsultan & kawalan mutu produk)

peluang pekerjaan - hospital kerajaan, hospital & pusat perubatan swasta, sektor swasta.tapi peluang dgn kerajaan agak terhad, jadi sekarang lebih kepada swasta. Namun boleh je kerja lain - pensyarah & tutor, pegawai tadbir diplomatik dan sebagainya. Bergantung pada awak mcm mana.

Kalau ada apa2 yang tak jelas, boleh tanya lagi. :)

ARINA said...

assalamualaikum, first step kita nk amek course dietetic nih, mmg kena amek asasi sains dulu kan ? Thankyouu ;)

Din_diet said...

@arina

waalaikumussalam..yep, Asasi sains/matrik KPM. Diploma pun boleh tapi lambat sikit.

di Malaysia ni, UKM (1st menawarkan kursus ni), USM, UPM, UIA, UNISZA & UITM, MMU je ada yg ada dietetik.

maaf lambat balas komen ye.

Anonymous said...

salam,nk tanye ssah x course nie??subjek kimia n bio msti power eh??

Din_diet said...

Anonymous December 30, 2012 9:48 PM

Salam, course ni ok. Bio mesti power sebab belajar banyak pasal fisiologi sistem manusia. Kimia kalau biasa2 pun ok dah.

Luv~sOLeh@h said...

salam.nak tanya, untuk ambil jurusan dietetik ni di usm, kalau pelajar matrikulasi kpm at least kena dapat pointer berapa? saya berminat dgn course ini, tapi nak tau juga kadar persaingan.

kedua>
course ni ada ambil subjek math ke?

tq!

Din_diet said...

Salam, Luv~Soleh@h

Pointer drpd matrikulasi biasanya dalam ~3.6-3.7 kot minima. Ini masa saya apply dulu (2007). Tapi sekarang rasanya kena isi borang yg tak sama kan untuk masuk usm (sebab dah jadi universiti apex). Lagi satu, student Cina agak ramai juga yang ambil kursus ni.

kedua: subjek math secara langsung tak ada, tapi mesti boleh mengira dengan baik (untuk kira kalori, bmi dan lain2 yang perlu).

Maaf ye lambat balas komen saudari.

Anonymous said...

salam . food tech dengan dietetics and nutritions banyak beza sangat ke ek ? mana lagi enjoy ? prospek kerjaya pon macam mana ? sebenarnya lebih minat kat food tech tp nak tau pasal dua dua . thank you in advance :)

Din_diet said...

salam..

memang banyak beza. food tech lebih kpd pemprosesan makanan/penjagaan kualiti/research. rasanya banyak masuk lab kalau kursus ni.

Dietetics/nutrition lebih kpd penjagaan kesihatan. dietetics lebih kpd pemakanan orang yg ada penyakit, nutrition pula utk umum.

prospek kerja klu food tech dlm industri makanan - pemprosesan, kawalan mutu dll tapi sy x tahu sgt pasal kursus ni.

dietetics/nutrition boleh jadi dietitian/nutritionist kat hospital, syarikat katering, syarikat makanan/suplemen/produk kesihatan dan lain2 termasuk fitness centre.

enjoy atau tidak itu bergantung pada minat masing2.

kalau dalam dilema jugak, buatla istikharah utk bantu sdr buat pilihan yg lebih baik. :)

asrul supu said...

mcm mna pluang pekerjaan skrg???

Din_diet said...

@asrul supu

Kebiasaannya swasta. Selain hospital swasta, syarikat katering juga biasa mencari dietitian untuk mengurus bahagian penyediaan makanan hospital.

Kementerian Kesihatan pun dalam perancangan utk tambah dietitian di hospital2 seluruh negara sekarang. Maklumlah makin ramai yg dapat penyakit kencing manis, darah tinggi dan lain2 sekarang.

NUR SYAMIMI ATHIRAH BINTI ZUKRI said...

ASSALAM,,misalnya kalau ambil diploma teknologi perubatan , then tukar fikiran nak ambil degree dalam bdang dietetik. boleh ke tak ?

Din_diet said...

@Nur Syamimi

W'salam..boleh tak ada masalah. Tapi mungkin kaitan antara dua kursus ni tak banyak.

Anonymous said...

assalamualaikum!
saya nk tye. mmg akn ad peluang krja la kan klu amik dietetik? sbb takut amik course nie, pstu x de keje.

Din_diet said...

Waalaikumussalam anonymous, ada peluang kerja. InsyaAllah.

Anonymous said...

salam din_diet.. sy minat utk jd nutrionist so kos ni la kene ambik kan. utk makluman skg sy belaja diploma dlm kos kimia industri. sy mmg suke kimia, cuma takde basic lgsg pasal bio sbb time form4 form5 sy skola teknik. ada harapan tk sy nak apply kos ni bile habis diploma nanti ? tq respon :)

Din_diet said...

Salam anonymous, boleh cuba apply tapi rasanya kalau nak dapat susah sebab x ada basic.. :(

Din_diet said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Salam. Nak tanya kalau sc kesihatan pemakanan belajar mengenai apa? And apa prospek kerjayanya? Cerah tak peluang pekerjaan? Thankyou

Din_diet said...

Salam. Dalam 2 tahun awal, pemakanan belajar perkara asas yang sama dengan dietetik. Kemudian baru ada sedikit pecahan dengan dietetik lebih kpd setting klinikal. Pemakanan lebih khusus kepada isu-isu umum, komuniti & penyelidikan.

Anonymous said...

Anak sy dpt sc pemakanan di UMS.apa beza course ini diantara researcU and non research U

Din_diet said...

tahniah.. research university rasanya lebih galakkan pelajar2 & staf utk sambung ke master & phd dgn buat pelbagai research. beza kursus ini antara research U and non research U saya pun tak pasti sebenarnya.

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya berminat dengan course ni. Saya dari dip foodservice. Apa kaitan foodservice dengan dietetic/nutrition ni? And subject apa yang ditekankan dalam course ni? Terima kasih :)

Din_diet said...

Waalaikumussalam.

Dietetic/nutrition pun ada belajar pasal Food service. Siap kena buat attachment praktikal lagi. Sebabnya kalau kat hospital, kita kena tahu makanan apa yg dihidangkan kpd pesakit dan kalau kerja sbg dietitian katering kena uruskan bahagian dapur/food service hospital.

Subjek apa yg ditekankan? Biasanya asas (nutrien, fisiologi penyakit) kena kukuh sebelum masuk fasa klinikal. Kalau boleh kena lancar dgn nutrien2 dan fungsi2 dia, pastu pemakanan pengurusan penyakit2 lazim - diabetes, hypertension dll.

Anonymous said...

ada praktikal x kos ni???

Din_diet said...

mestilah ada..

1) Komuniti - rumah kebajikan/institusi
2) Perkhidmatan Makanan (food service)- bhg dapur hospital/hotel
3) Klinikal - Hospital

Anonymous said...

salam. saya nak tanya:

klau pointer 3.4 boleh tak ambil course dietetik di ukm?
saya pelajar pasum...

Anonymous said...

assalamualaikum..maaf ganggu!
saya baru dpt interview dietetic kat usm..saya dari student matrikulasi...agak2 apa yang ditanya tentang kos ni nanti??tq.

Din_diet said...

waalaikumussalam..

bila interview?

mungkin dia akan minta cerita sikit apa kos ni.. apa beza dietitian & nutritionist. Pastu benda2 asas pasal diet & pemakanan macam piramid makanan, BMI, pemakanan utk penyakit spt diabetes.

masa saya masuk usm tahun 2007 dulu xde interview.. 2008 baru dia mula interview.

semoga berjaya.

Anonymous said...

Assalamualaikum.. agk2 kalau pointer 3.55 lps x nk apply course dietetik nie..? sy lepasan asasi sains uitm..

Din_diet said...

W'salam.. boleh cuba tapi sy x pasti boleh dapat atau x. yg penting skali sebab awak asasi uitm jangan lupa minta course dietetik uitm.

awien elims said...
This comment has been removed by the author.
awien elims said...

Salam. Untuk usm, antra syarat khas untuk prog ni ialah cgpk 3.4 above dan at least B dalam 4 subjek (matrikulasi). Sy ambil sains fizikal dulu.. tp mse spm ada la bljr bio. Silibus dia, mmg guna bnyk bio ke? Sbb, takut la jugak nk bljr blik bio ni. Dlu spm dpt c+.

awien elims said...

Eh. Silap. Pngk 3.00 above. Hee

Din_diet said...

@Awien elims

salam. terima kasih utk info berkenaan. subjek dia ada byk biologi. sains fizikal xde masalah pun. ada kawan saya dulu pn camtu jugak, ambil sains fizikal masa kat matrik. sekarang dia dh jadi dietitian. cuma kena rajin sikit utk kuasai bab2 asas2 tu.

Ameera's said...

salam sy nak tnya peluang utk dapat cerah x utk pelajar dip ?

Din_diet said...

salam. diploma apa? ada peluang InsyaAllah..

Ameera's said...

Diploma sains . Now dkt uitm 1st sem course dietition but still nk stdy kt usm :)

Nurul Majdina Fatini Zuha said...

Assalammualaikum, saya nak tanya.. kalau dari diploma food tech, boleh tak saya sambung dietetics dlm degree nanti.. terima kasih... :)

shizuo said...

bang....dietition tu apa bang...tolong saya tolong..

Din_diet said...

@Nurul Majdina
Waalaikumussalam.. boleh, rasanya tak ada masalah.

Din_diet said...

@shizuo

dietitian tu sejenis jawatan pegawai di hospital/klinik/institusi lain2 yang bertanggungjawab menguruskan pemakanan bagi pesakit yang memerlukan penjagaan makanan untuk memulihkan kesihatan mereka serta memberikan nasihat kpd mereka untuk mengubah tabiat pemakanan mereka supaya kesihatan mereka bertambah baik/penyakit mereka terkawal.

Anonymous said...

salam.nak tanya. saya tengah tunggu result spm 2014. saya nak jadi dietition. rasa2 universiti mana yang paling bagus kalau nak jadi dietition nie? dan kalau setiap uni tu nama course dia sama ke lain? boleh tolong balas kat pencintasolehah97@gmail.com tak? saya takut ada banyak soalan lagi nak tanya.tq

Nurhazimah Zakaria said...

As salam,,nak tanya...skrg ni awak bekerja kat mane?
Since abis belajar...ape je job yg pernah awk buat?
Sy pun student dietetik jgk,,so teringin nak tahu pengalaman awk..

Zatey Syana said...

Salam. Kalau saya ambil diploma sains di UITM, kebiasaannya brapa pointer prlu sy dpt utk continue degree dietetik di UITM?

syahera salleh said...

Salam,nak tanye..saye baru dpt result di matrikulasi 3.17..rse2 lepas x minx dietik kt usm..and..awk dh kje ke skrg?