Monday, March 8, 2010

Tentang Kehidupan

kerana sudah lama aku x update blog ni(dengan artikel sendiri), izinkan aku mengarut sikit untuk kali ni.

kali ni aku nak cakap pasal hidup. Ada beberapa perumpamaan yang boleh dikongsi bersama.terimalah seadanya (spt hakim cakap)


roda zaman dahulu
1)
hidup ini umpama roda.

ada masa kita di atas, ada pula masa kita kat bawah.

jadi semasa di atas, jgn le lupa org2 kat bawah ni.


sebab roda akan bergolek-golek dan kita akan bertukar kedudukan dengan yang bawah.


baru la tau tinggi rendah langit.




berjudi itu termasuk dalam dosa2 besar!
jangan la berjudi pulak nanti
.

2) dalam english pulak.

life is a gamble.

You bet on something without you know what you will get out of it.

You don't know if you are going to hit the jackpot or you will end with nothing.

You put efforts, but luck and chance will stand along the way.

Of course, you will lose some money, but you will gain more than the money you put.




teh o, marilah secawan!

3)
hidup ini umpama secawan teh.

kalau tambah gula, jadi la teh o manis.

kalau tambah garam, masin la jadinya.

kalau tambah cuka jadi la masam.

kalau tak tambah apa2 kelat la jadinya.

jadi sebab teh ni anda sendiri nak minum, tambah la apa2 yang patut.

ikut la selera sendiri, asal tak memudaratkan diri dan org lain.


Wassalam.
Din_diet
R 132
12.06 am

p/s: sebenarnya esok ada CA dr sherry, tapi aku terpaksa memaksa diri utk tulis sesuatu kat blog. utk renungan bersama.sementara hidup ini masih ada, carilah maksud di sebaliknya...

7 comments:

Mohd LukMan said...

aku sokong din.. bermakna sungguh maksud2 itu

Mohd LukMan said...

din jadi r bloger usm

Din diet said...

ya luk..meme sungguh bermakna..hidup ni kadang2 kita rs down sgt2, kadang2 kita rasa hepi sgt2. cmn nk jd blogger usm?

Mohd LukMan said...

bace r blog aku.. try ikut

Din diet said...

ok.aku dah baca.tp esk la kut aku buat.nk stdi ca dulu.haha

chanz said...

that's deep!!

Din diet said...

yes very deep.as pacific ocean.that's what recently happened with me.but everything happens for their own reasons.lol