Sunday, July 18, 2010

Spiderman

Oleh sebab agak lama blog ni x dikemas kini, nampaknya seperti dah naik sawang labah-labah. jadi terimalah.

Salam Sejahtera..

Kali ni aku nak bercerita pasal spiderman. Sebenarnya cerita ni pasal beberapa orang yang dikenali sebagai Spiderman di seluruh dunia.


Peter Parker (Tobey Maguire)

Spiderman

Aku rasa semua orang kenal Peter Parker ni. Peter Parker ni la Spiderman. Spiderman atau manusia labah-labah ni adalah superhero (watak fiksyen) yang mendapat kuasa setelah disengat oleh labah-labah mutan.

Tobey Maguire
(Peter Parker/Spiderman)

Dan aku rasa semua orang dah pernah menonton filem Spiderman (dieja sebagai Spider-Man) sebanyak tiga siri iaitu Spider-Man (2002), Spider-Man 2 (2004) dan Spider-Man 3 (2007). Filem-filem Spiderman ni memang mendapat sambutan hebat di seluruh dunia. Watak Peter Parker dalam filem-filem ini dipegang oleh Tobey Maguire. Untuk filem keempat nanti, Tobey Maguire akan digantikan oleh pelakon bernama Andrew Garfield. Mungkin Tobey ni dah bosan kut melompat dari bangunan ke bangunan sambil menyemburkan sarang labah-labah dari tangannya.hahaha..

waa...tak kena weh.acu gak tumbok deghah siket.
Alain Robert

Spider-man (Alain Robert)
Pernah dengar nama ni? Kalau dibandingkan dengan Peter Parker lelaki ni adalah realiti, bukan ilusi seperti Parker. Alain Robert ni dikenali dengan nama the French Spiderman dan juga Human Spider. Alain Robert ni kerja kegemaran dia adalah memanjat bangunan-bangunan tinggi di seluruh dunia dengan tanpa menggunakan sebarang peralatan keselamatan (hanya dengan tangan kosong dan kasut memanjat khas). Kebiasaannya, Alain Robert akan ditahan oleh pihak berkuasa pada akhir pendakian ataupun sebelum menamatkan pendakian. Namun beliau biasanya dibebaskan selepas membayar denda.

semasa memanjat Menara Berkembar Petronas

Antara bangunan yang telah dipanjat oleh Spiderman ni adalah Taipei 101 (dijemput semasa perasmian), bangunan Jin Mao di China, Menara Persekutuan (Rusia), Empire State Building dan lain-lain. Oleh sebab sasaran Robert ni adalah bangunan-bangunan tinggi, maka bangunan tinggi di Malaysia juga tak terkecuali daripada menjadi sasaran. Maka pada 1 September 2009, Berjaya jugak la Robert ni ‘menakluk’ Menara Berkembar Petronas pada cubaan kali ketiga (cubaan pada 1997 dan 2007 gagal). Tapi kena bayar denda la lepas tu.

Robert: aku kaleh doh duk keno igak sokmo.
aku nok ngukah siket pun gege puok2 demo ni.heii..

website Alain Robert: klik sini
Jonas GutierrezJonas adalah pemain tengah Argentina yang bermain untuk pasukan Newcastle United. Beliau turut bermain di Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan sebagai bek kanan. Maradona pernah cakap yang Jonas ni antara nama tetap dalam pasukan dia selain Lionel Messi dan Javier Mascherano. Jonas ni mendapat gelaran ‘Spider-Man’ ketika bermain bersama Real Mallorca di Sepanyol. Ketika meraikan gol, beliau memakai topeng Spider-Man.

Jonas bersama pasukan kebangsaan Argentina

Penyokong Newcastle pun dah pernah melihat Jonas memakai topeng Spiderman selepas menjaringkan gol. Ini berlaku dalam perlawanan Newcastle menentang Barnsley, Jonas menjaringkan gol kedua dalam kemenangan 6-1. Kalau musim 2010/2011 ni Jonas menjaringkan gol di EPL, mungkin korang boleh tengok topeng Spider-Man beliau.

Yang benar: Meraikan jaringan bersama topeng Spiderman
Yang tak berapa benar: "Macho jugak aku ni" kata Jonas kepada diri sendiri


Selain tu, bekas penjaga gol pasukan kebangsaan era 70-an dan 80-an, mendiang R Arumugam juga turut dikenali sebagai Spiderman kerana ketangkasannya menyelamatkan cubaan lawan.

3 comments:

lea said...

aku suke tobey maguire..
hensem2..
hehe

chanz said...

oiii xpehe kelate....hahahaa.....


boring ar tobey dah xjd spiderman...

Din_Iz said...

lea:
tobey maguire hensem eh..haha

chanz:
pehekan diri demo tu.haha..
tobey asal tengok spiderman ingat dia.asal tengok dia ingat spiderman..