Wednesday, August 18, 2010

Jutawang Fakir

Salam Ramadhan Al-Mubarak


sila zoom in


Pernahkah anda semua menerima emel seperti ini (atau seumpama dengannya)? Emel seperti ini biasanya dikenali sebagai 'scam'. Contoh-contoh lain yang biasa aku terima termasuk kisah kononnya seorang jutawan di Afrika yang ingin mengagihkan kekayaannya kepada anda yang bernilai berjuta-juta lemon dan juga daripada 'Bill Gates' yang ingin juga berkongsi kekayaan mereka dengan kita. Pemurah betul mereka ni kan? Kenal pun tak tapi sudi nak berkongsi aset mereka (er..Bill Gates korang kenal beliau tapi beliau pulak yg tak kenal korang)

Tapi biasanya emel ni akan meminta anda menghantar maklumat peribadi anda seperti nama penuh, alamat, no telefon dan lain-lain. Ada juga yang meminta kita forward emel tu kat orang lain (lagi ramai lagi tinggi nilai yang kita akan 'dapat').

di Malaysia? Ada juga penipuan seperti dalam bentuk SMS. Contohnya dari syarikat seperti Shell dan Power Root (sekadar contoh, tidak ada kena mengena dengan syarikat tersebut) yang memaklumkan anda menang cabutan bertuah atau nombor kad sim anda telah terpilih untuk memenangi sejumlah wang. Tetapi yang pelik, kalau anda nak duit tu, biasanya kena masukkan sejumlah wang dulu (macam deposit kut) ke akaun tertentu.

Dengan benda-benda yang diragui kesahihan seperti ini pun ramai dah orang yg kena? Mengapakah? Adakah orang2 ni (yang tertipu) perlukan duit sangat2? Atau dengar saja orang nak bagi duit free terus gelap mata? Sama juga dengan skim cepat kaya. Ramai yang menjadi mangsa. Ada yang menggadaikan segala harta mereka untuk mendapatkan sesuatu yang tidak pasti.

Sebelum berakhir, ada sedikit gambar di bawah.Cuba korang teka apa peribahasa yang dimaksudkan di bawah?

2 comments:

AnNe said...

orang tamak selalu rugi, bagai lembu dengan bayang2...
hahaha...~
bley plak camtu...=P

Din_Iz said...

orang tamak memang rugi.

ni kes anjing kena ban kot..sebab tu pakai lembu.haha

p/s: selamat datang ke blog buruk ni..lain kali singgah lg ye. ;)