Thursday, July 16, 2009

maghi ngaji bahaso kelate



sejahtera semua.

ni Al-Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra.sekarang Baginda masih dirawat di Singapura (last dengar dlm sebulan lepas).Semoga Tuanku cepat sembuh.

ok. kali ni aku nak mulakan satu kolum baru kat blog aku yang x seberapa ni (memang pun!). kolum ni dipanggil 'maghi ngaji bahaso kelate' ataupun dalam bahasa surat ia dipanggil 'jom belajar bahasa kelantan'. dalam inggeris dipanggil 'let's learn kelantanese'.dalam bahasa arab ialah 'hayya nadrusu al-kalantaniah' (dah lupa arab).

oops, aku xnak merapu dah.kepada semua pembaca blog yg mengalir dalam dirinya budu (ore klate..heh) demo dialu-alukan utk menambah dan membetulkan kalau2 ada yg aku salah terjemah ni.timo kaseh banyok.jom mula.untuk permulaan jom belajar dan hafal.latihan tu boleh buat kalau rasa rajin.hehe

CUACA
jo'ong : mendung
pelakar : ribut petir/ kilat
kilat : petir

ISTILAH PERUBATAN
litasse : stroke (angin ahmar)
ceghoh perut : cirit birit

BUAH-BUAHAN
mokte : rambutan
timun cina : tembikai
pauh : mangga
buoh sseto : manggis
sawo nilo : ciku

HAIWAN - yang boleh dimakan
serati : sejenis haiwan seakan-akan itik
ike aya : ikan tongkol
ike keronge : ikan cencaru

KATA PENGUAT (cth BM: indah nian, pandai sangat)
masin peghak : sangat masin
mase pughik : sangat masam
pahit lepey : sangat pahit
tawar hebe : sangat tawar

PERBUATAN
kecek : cakap
berambak : kejar-mengejar
hungga : berlari
katok : pukul
nusuk : sembunyi
nyero : terlelap, lena

Latihan
Buat satu ayat dgn guna setiap perkataan di atas.hehehehe

sape siap leh anta.ade markah koswork ni


jadi setakat ni dulu.kalau nak tahu lg byk2 psl kelate dan apa2 yg berkaitan sila la Google.(pinjam ayat Dr Hamid)

4 comments:

^^ PinKy_FuNKy ~~ said...

msuk clinic taun ni kne speaking klate ckit2...warghhhh..sy x reti kecek klate..gane ni?

Din diet said...

try blajar slow2 dulu.mintak kt kawan2 yg klate mari suh tlg ajar sikit2. ataupun google pn xpe.mntak nani tlg ajar pn ok je...tp akan ada sikit beza antara bhs klate org muda dgn bhs klate pakcik makcik..huhu

chanz said...

kene reti sebutt sama dinn..tak reti lagi nih..

Din diet said...

sebut la.acu oyak gapo.haha