Friday, April 23, 2010

Cerita Bergambar

Salam Sejahtera.

Oleh sebab kali ni aku dah kering idea nak tulis blog, maka aku buat macam ni je la. t
erimalah seadanya (Shizuo H, 2010).


CERITA 1


pelumba moto gp (??) sedang bersedia di garisan permulaan


oh. gambar ni diambil semasa aku test JPJ (kali kedua - buat tak perasan je la kalau nampak benda ni) untuk dapatkan lesen memandu motosikal.eh..motosikal dipandu ke? bukan ditunggang?

utk pengetahuan semua, khususnya bg mereka yg xde atau belum pernah ambil ujian untuk lesen motosikal, inilah suasana pada hari ujian. No jersi (jaket) bergantung kepada turn anda mendaftar. Ujian ini dijalankan pada hari tertentu (bergantung kpd sekolah memandu) dengan pemantauan pegawai penguatkuasa JPJ (kalau dlm gambar ni mereka ada di pondok kecil itu) .

suka untuk aku jelaskan di sini bahawa ujian lesen motosikal ni tidaklah susah sangat . Prosedur ujian ini boleh dibahagikan kepada dua, iaitu litar dan 'jalan raya'. bahagian litar, anda akan diuji dengan kemahiran seperti berikut:

1) berpusing2 di bulatan - 2 pusingan sahaja
2) meniti titian (bonggok) - jatuh gagal lah anda
3) rintangan kon (elakkan kon) - ni kalau langgar jugak..
4) brek kecemasan - pecut 20-30 km dan brek (tangan dan kaki)

kebiasaannya orang akan selalu fail pada bahagian brek kecemasan. anda akan gagal jika
1) bertongkat dengan kaki kiri lepas brek
2) terbalik motor (confirm gagal)
3) brek melebihi garisan depan
4) dan lain2.aku dah lupa.haha

bahagian 'jalan raya' pula macam ni
1) persediaan untuk memandu (menunggang!) - periksa moto, pastikan semua lampu berfungsi dan topi keledar diikat kemas.
2) pastikan anda sentiasa berada di sebelah kiri ye.
3) kemahiran membelok (selekoh tajam)
4) beri isyarat sebelum membelok, memperlahankan motor
5) bersedia untuk berhenti - beri isyarat perlahan, brek dan matikan enjin di garisan berhenti.

begitu la secara lebih kurang ujian ni dijalankan..akhirnya dapatkan keputusan daripada pegawai JPJ bertugas. kalau lulus dapat lesen (yeay!).. kalau x lulus, sila ulang lagi bahagian yg anda gagal.

p/s: kalau ada part salah sila betulkan ye.aku pun dah lupa.terima kasih..



CERITA 2

kanak-kanak zaman millenium

ni gambar masa convex dulu (2008). ni kenalkan....... err dh lupa nama adik ni.sepanjang convex berlangsung, dia asyik datang main game di laptop aku.tp takpe la.skurang2nya ada orang datang utk hilangkan kebosanan. game (flash) yang ada pada masa tu pasal pemakanan.yang dia tengah main tu pasal food safety (dalam bahasa Inggeris!). siapakah gerangan adik ni? anak seorang penjual makanan di tempat pesta konvokesyen hari tu. kalau aku x silap, dia sempat buka dota (aku install je, x main) dan main kejap.haha.

masa convex juga, ada satu keluarga datang dgn 3 orang anak. yg paling besar tingkatan satu. yg adiknya aku rasa darjah 4 dan darjah 1 (aku dah lupa lagi..). mereka 3 beradik ni ada cuba jawab kuiz kat laptop aku. yang membuatkan aku kagum adalah kemahiran mereka bertutur dan faham bahasa kuiz (bahasa Inggeris - mungkin ni hasil PPSMI?). yang darjah 4 dan darjah 1 pun boleh sebut dgn lancar je perkataan dalam soalan tu.huhu

adakah kanak2 sekarang semakin pintar? atau dunia semakin maju? yang pasti masa dah berubah. dulu, masa kita sebagai kanak2 (90-an, skrg masih kanak2 lg ke?) tak ada benda2 atau gajet yg canggih2 ni. kalau masa tu, yang ala2 eletronik sikit (permainan atau gajet) dulu macam cyberpet, digimon, kereta kawalan jauh, brick game.sekarang kanak2 main game komputer, playstation dan lain2.mereka juga ada friendster dan facebook (betul?). masa kita sekolah rendah dulu xde benda2 ni.kita sekarang dah besar baru pakat2 ada friendtster (yg baru berkembang masa tu) dan sekarang facebook.

kalau kanak2 10-20 tahun lg?

sekian.

2 comments:

chanz said...

asal tulis shizuo hurup kecik!!! nak kena ni..minus mark!

Din diet said...

dah betul dh.plus mark!